Wat houdt instandhouding van een ras in?

Groente- en landbouwrassen moeten een instandhouder hebben om geregistreerd/toegelaten te worden in het nationaal rassenregister.

Wat houdt instandhouding in?

De registratie in het nationaal rassenregister (NRR) van een groente- en landbouwras duurt 10 jaar.

Om een ras te kunnen verhandelen moet een ras geregistreerd/toegelaten zijn in het nationaal rassenregister. Na 10 jaar vervalt deze registratie en is er de mogelijkheid om herregistratie aan te vragen. Door herregistratie aan te vragen blijft het ras geregistreerd en blijft het zijn handelspositie houden zodat het ras verkocht kan worden binnen de EU.  Na het aanvragen van herregistratie wordt het ras beoordeeld door de keuringsdienst. Hierbij wordt bekeken of het ras nog rasecht is. Rasecht wil zeggen dat het ras nog steeds hetzelfde is als de DUS-rasbeschrijving die is gemaakt toen het ras toegelaten werd. Hierdoor voldoet het ras aan de eisen van instandhouding. De kosten voor het aanvragen van herregistratie kunt u vinden in de tarieventabel van dit jaar. 

 

Instandhoudingscontrole landbouwgewassen

Voor landbouwgewassen vindt de instandhoudingscontrole in Nederland plaats. Dit gebeurt door een door de NAK vastgesteld keuringsregelement.  

Bij de keuringsvelden wordt onderscheid gemaakt in de voorcontrole- en nacontrolevelden. Doel van de voorcontrole is de instandhouding van bestaande rassen te controleren. Bestaande rassen worden hierbij beoordeeld op rasechtheid en raszuiverheid voordat partijen zaaizaad en pootgoed in het handelsverkeer worden gebracht. Nacontrolevelden geven inzicht in de wijze van uitvoering van de keuring (uniformiteitsbewaking).

 

 

Bekijk ook

Gazette van de Raad voor plantenrassen augustus 2024

Nieuwsbericht

Gazette van de Raad voor plantenrassen augustus 2024

De Gazette is het publicatieblad van de overheid. Iedere maand wordt de nieuwe Gazette gepubliceerd.

Lees meer
Herregistratie september 2024

Nieuwsbericht

Herregistratie september 2024

Dit jaar kunnen de rassen die zijn toegelaten in 2016, 2006 en 2007 herregistratie aanvragen. Dit geldt ook voor alle rassen van maïs, gras en tarwe die voor 2016 geregistreerd zijn.

Lees meer
Uitnodiging methodiekenonderzoek 2025

Nieuwsbericht

Uitnodiging methodiekenonderzoek 2025

Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur stelt aan de Raad voor plantenrassen (de Raad) onderzoeksgelden ter beschikking voor efficiencyverbetering van het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de kwekersrechtverlening en toelating van plantenrassen op basis van de Nederlandse wet- en regelgeving. Dit Methodieken-onderzoek moet leiden tot de ontwikkeling van de best beschikbare technieken voor een efficiënte uitvoering van het onderzoek voor kwekersrechtverlening en toelating van plantenrassen tot het handelsverkeer.

Lees meer