Vensterbankgroenten/Mini-groenten/Eetbare siergewassen
Rassen die eetbaar zijn en die als vensterbankgroenten of sierproduct verhandeld of verkocht worden, dienen als groente geregistreerd (toegelaten) te worden op de rassenverkeerslijst van de EU.
Vensterbankgroenten/Mini-groenten/Eetbare siergewassen
Eetbaar
Alleen als het ras ongeschikt is voor consumptie, kan registratie achterwege blijven. Dit is gebaseerd op EG-richtlijn 2002/55 artikel 2.1.b waarin de definitie van registratieplichtige groentegewassen wordt gegeven. Indien de planten en/of vruchten eetbaar zijn, krijgen zij een tuinbouwbestemming. Voor gewassen die niet in de EG-richtlijn worden genoemd, geldt geen registratieplicht, ongeacht het gebruik voor groente- of sierdoeleinden. Daarom hoeven bijvoorbeeld sierpepers die tot Capsicum frutescens L. behoren en niet tot Capsicum annuum L., niet geregistreerd te worden, ook al zijn ze eetbaar.
Wilt u materiaal van het ras verhandelen binnen Europa?
Vraag dan toelating aan in een van de EU-lidstaten. Daarmee voldoet u aan de Europese regelgeving. Dit voorkomt juridische problemen bij de verhandeling van het materiaal. Toegelaten rassen kunnen zonder beperkingen worden verhandeld binnen de EU, waardoor het marktbereik wordt vergroot.
Wilt u daarnaast het materiaal van uw ras beschermen tegen ongeoorloofd gebruik door derden?
Vraag dan ook kwekersrechtverlening aan. Daarmee wordt uw ras beschermd en heeft u een wettelijke ondersteuning bij conflicten over eigendom. De houder van het kwekersrecht bepaalt wie materiaal van het ras mag verhandelen of telen.
Meer informatie over toelating of kwekersrechtverlening in Nederland vindt u op onze website.
Of neemt u contact op met de Raad voor Plantenrassen via teamsupport@rasraad.nl
Bekijk ook
Nieuwsbericht
Voorgestelde aanvraagtarieven kwekersrecht en toelating en DUS-onderzoek 2025
Ieder jaar stelt de Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur de tarieven van de Raad voor plantenrassen vast voor het volgende jaar. Deze voorstellen voor de tarieven komen van Naktuinbouw en de Raad voor plantenrassen gezamenlijk. Bijgaand bericht gaat over de voorgestelde aanvraagtarieven voor kwekersrecht en toelating en DUS-onderzoek voor 2025.
Nieuwsbericht
Gazette van de Raad voor plantenrassen oktober 2024
De Gazette is het publicatieblad van de overheid. Iedere maand wordt de nieuwe Gazette gepubliceerd.
Nieuwsbericht
Uiterste aanvraag-/inleverdatum DUS-identiteitsmateriaal niet-rankende courgettes vervroegd met 2 weken
Uw aanvragen voor toelating en/of kwekersrechtverlening in Nederland van niet rankende courgettes kunnen tot 1 april worden ingediend bij de Raad voor plantenrassen. Het DUS-identiteitsmateriaal kan tot 15 april worden ingestuurd. Hiermee sluit het beter aan op de voorbereiding van de proef bij Naktuinbouw.