Uniformiteitseisen voor toelating biologische rassen van enkele groente- en landbouwgewassen aangepast

Vanaf 1 juli 2023 zijn in de EU twee nieuwe uitvoeringsrichtlijnen voor toelating van enkele biologisch geteelde rassen van landbouw- en groentegewassen in werking getreden. Daarmee wordt het mogelijk om biologische rassen van enkele groente- en landbouwgewassen met aangepaste uniformiteitseisen aan te melden voor toelating bij de Raad voor plantenrassen.

Uniformiteitseisen aangepast

Voor biologische rassen van een beperkt aantal groente- en akkerbouwgewassen gelden vanaf 1 juli 2023 voor enkele kenmerken minder strenge uniformiteitseisen. Voor groentegewassen gaat het vooralsnog alleen om koolrabi en wortel. Voor landbouwgewassen gaat het om gerst, mais, rogge en tarwe. 

 

De afwijkende uniformiteitseisen zijn ingevoerd met de inwerkingtreding van twee communautaire uitvoeringsrichtlijnen voor de toelating van biologisch geteelde rassen van landbouw- en groentegewassen (EU nr. 2022/1647 en EU nr. 2022/1648). Voor de genoemde gewassen zijn enkele specifieke kenmerken gedefinieerd die minder uniform mogen zijn. De minder strenge eisen gelden alleen voor toelating, de uniformiteitseisen voor kwekersrecht blijven ongewijzigd conform de huidige technische protocollen.

 

Een kweker/aanmelder kan een biologisch ras aanmelden voor toelating onder de volgende voorwaarden:

  1. de aanmelder dient een bewijs toe te voegen dat het ras biologisch wordt geproduceerd (bv. door een biologisch certificaat van Skal toe te voegen bij de aanmelding);
  2. de aanmelder dient op het aanmeldformulier te verklaren dat het om een biologisch ras gaat conform de EU Biologische Verordening nr. 2018/ 418 en;
  3. de aanmelder geeft op de TQ aan op welke kenmerken het ras minder uniform is.

 

De biologische aard van het ras zal in het NRR worden aangegeven.

Het onderzoek zal uitgevoerd worden door Naktuinbouw (of een ander EU-onderzoekstation) en gaat mee in de reguliere DUS-proef. Het betreft vooralsnog een experiment. Op basis van de evaluatie over enkele jaren zal worden besloten of er aanpassingen nodig zijn en of er uitbreiding komt naar andere kenmerken en gewassen.

Bekijk ook

Voorgestelde aanvraagtarieven kwekersrecht en toelating en DUS-onderzoek 2025

Nieuwsbericht

Voorgestelde aanvraagtarieven kwekersrecht en toelating en DUS-onderzoek 2025

Ieder jaar stelt de Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur de tarieven van de Raad voor plantenrassen vast voor het volgende jaar. Deze voorstellen voor de tarieven komen van Naktuinbouw en de Raad voor plantenrassen gezamenlijk. Bijgaand bericht gaat over de voorgestelde aanvraagtarieven voor kwekersrecht en toelating en DUS-onderzoek voor 2025.

Lees meer
Gazette van de Raad voor plantenrassen oktober 2024

Nieuwsbericht

Gazette van de Raad voor plantenrassen oktober 2024

De Gazette is het publicatieblad van de overheid. Iedere maand wordt de nieuwe Gazette gepubliceerd.

Lees meer
Uiterste aanvraag-/inleverdatum DUS-identiteitsmateriaal niet-rankende courgettes vervroegd met 2 weken

Nieuwsbericht

Uiterste aanvraag-/inleverdatum DUS-identiteitsmateriaal niet-rankende courgettes vervroegd met 2 weken

Uw aanvragen voor toelating en/of kwekersrechtverlening in Nederland van niet rankende courgettes kunnen tot 1 april worden ingediend bij de Raad voor plantenrassen. Het DUS-identiteitsmateriaal kan tot 15 april worden ingestuurd. Hiermee sluit het beter aan op de voorbereiding van de proef bij Naktuinbouw.

Lees meer